• Logo Annadal

Wratten Spreekuur

Voor het met vloeibare stikstof aanstippen van wratten kunt u vanaf nu, op elk gewenst tijdstip, een afspraak maken via een van de assistentes.

Wat zijn wratten eigenlijk? Wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vaak vast aanvoelende goedaardig uitgroeisels van de huid. De medische term is verruca. Ze ontstaan door virussen. Het zijn, met name bij kinderen, veel voorkomende afwijkingen. Er bestaan een aantal vormen:

  1. De gewone wrat (de verruca vulgaris) met als belangrijkste kenmerk de sterke verhoorning. Deze komen, vaak in meerdere aantallen, voor op met name de handen, ellebogen en knieën.
  2. De voetwrat te onderscheiden in de mozaikwrat, die oppervlakig is gelegen, en de doornwrat die in de diepte groeit en vaak pijnlijk is.
  3. De vlakke wratten ( de verrucae plana) zijn gladde vlakke wratjes die vaker in grote aantallen voorkomen in het gezicht of op de ledematen.
  4. De smalle gesteelde wratjes vaker aangetroffen in hals, oksels en liezen.
  5. De waterwratjes of bolhoedwratjes (de molluscen). Dit zijn halfbolvormige, gladde, huidkleurige, vast aanvoelende bultjes die er doorschijnend of wit uitzien. Centraal ziet men vaak een kleine indeuking. Soms kan er rond deze molluscen een huiduitslag ontstaan (eczeem)
  6. De genitale wratten

De behandeling
De behandeling is gericht op vernietiging van de wrat en dus het virus waarbij er van verschillende mogelijkheden gebruik kan worden gemaakt.

  • Aanstipvloeistoffen.
  • Vloeibare stikstof zoals gebruikt tijdens het wrattenspreekuur.
  • Coagulatie (verbranden).
  • Uitlepelen (excochleatie) bij therapieongevoelige wratten of voetzoolwratten. Hiervoor kan een  afspraak worden gemaakt op het chirurgische spreekuur bij een van de huisartsen.
Nieuws

Informatie over het Coronavirus

Op zoek naar informatie over het Coronavirus kijk dan hier.

Tip

Tel tot 3 voor u belt

De huisartsenpost wordt steeds drukker. Te druk. Daar kan zowel huisarts als patiënt iets aan doen, betoogt huisarts Pieter Barnhoorn.